zaterdag 2 april 2011

Eindhovens Dagblad: 'Karate is vechtsport met respect'




 

MAARHEEZE – Af en toe klinkt er een instemmend 'oesj' uit de groep kareteka's wanneer shihan (houder van de vijfde dan) Gerard van Kessel in de gymzaal van Het College in Budel vertelt over zaterdag 9 april. Gedisciplineerd zitten ze in keurige rijtjes op hun knieën te luisteren.

Geen geklets, geen gedraai, geen vragen. Ook tijdens de training wordt er niet gesproken: de oefeningen worden serieus uitgevoerd. En wanneer iemand voor een sanitaire stop de zaal verlaat, zegt hij alleen maar 'oesj', en dat gebeurt ook weer bij het terugkeren in de zaal.

"Discipline is heel belangrijk bij deze sport. Kyokushin-karate is een vechtsport, maar we gaan met respect met elkaar om", zegt Van Kessel (53).

Terwijl de zestienjarige Milan Rademakers de training even van hem overneemt, vertelt Van Kessel dat het er op 9 april in De Smeltkroes in Maarheeze waarschijnlijk heel anders zal uitzien. Met leden van zijn sportschool Yin Yang en de karatebond NKKO houdt hij daar dan het open Nederlands kampioenschap kyokushin-karate. "Dat is een full-contact-karatewedstrijd, waarbij men elkaar ook knock-out kan slaan of trappen."

Gerard van Kessel, mede-organisator van het Open NK Kyokushin-karate in Maarheeze, laat op de training in Budel een karatetrap zien. foto René Manders


Geen opmerkingen:

Een reactie posten